czwartek, 19 lutego 2015

DIETETYCZNY DYNIOWO-ANANASOWO-POMARAŃCZOWY SERNIK

Dziś przychodzę do Was z propozycją nietypowego, pysznego, zdrowego i dietetycznego sernika. Samo zdrowie a jaka przyjemność ! Uwielbiam dynię za to, na ile sposobów można ją wykorzystać. To warzywo dobre tak naprawdę do wszystkiego ! I chociaż samo w sobie szału nie robi to w połączeniu np. z pomarańczami, wanilią, cynamonem i aromatycznym kardamonem osłodzi  nam każdy ponury dzień a chrupiący, migdałowy spód z nutką czekolady zaopatrzy nas w dodatkową dawkę szczęścia...

Ja Wam nie powiem jakie to dobre, u mnie zaraz nic nie zostanie, spróbujcie sami ...
 Nie ma co się bać tylko próbować .. Wyjdzie na pewno ! Eksperymenty w kuchni zaskakują najczęściej na plus a ten plus jest podwójny bo nie tuczy :)

Crunchy czekoladowy spód :
- pół szklanki posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów
- 60 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- pół szklanki otrębów owsianych
- łyżka oleju kokosowego
- 1 jajko
- szczypta soli

Czekoladę połamać, roztopić i odstawić na kilka minut do wystygnięcia (powinna być letnia) . Rozbić jajko w misce, dodać migdały/orzechy, otręby cukier oraz szczyptę soli. Dodać czekoladę oraz olej kokosowy i całość wymieszać. Nagrzać piekarnik do 175 stp. Wyłożyć blaszkę masą i zapiec przez 6 min. Na wierzchu powinna pojawić się przypieczona skórka.

Serowa, dyniowa warstwa wierzchnia:
- 1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni
- 200 g serka ricotta/mascarpone lub twarogowego
- połowa średniej wielkości ananasa - pokrojonego a następnie zblendowanego z dynią na puree
- starta skórka z 2 pomarańczy
- sok z połówki cytryny
- ekstrakt z wanilii
- około 1/3 szklanki miodu (zależy jak słodkie lubisz)
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon, kardamon, cukier waniliowy

Mieszamy - puree z dyni i ananasa  + skórka pomarańczowa + ekstrakt z wanilii. Przesiewamy mąkę przez sitko dodając ją do masy z proszkiem do p. i sodą. Osobno rozbijamy jaja. Białka można ubić tak, by masa była bardziej puszysta. Dodajemy przyprawy i cukier waniliowy. Całość mieszamy i dodajemy sok z cytryny i miód w zależności od naszych upodobań :)
Masę wykładamy na ostudzony już spód i pieczemy w 150 stopniach przez około 30 min. Wierzch ciasta można posypać brązowym cukrem, który roztopi się w czasie pieczenia a po wystygnięciu otrzymamy pyszną karmelkową skórkę ciacha ... Gdy wystygnie - JEMY ! Taa daaaam ...

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Mniammmmm..

    Tylko gdzie i ile i kiedy ten ananas? :* Kinia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, widzisz umknęło mi, przepraszam... już się poprawiam :) Użyłam około połowy z całego ananasa średniej wielkości i zblendowałam razem z dynią na puree do masy serowej :)

      Usuń