Taki dziś obiad wyczarowałam...
Wygląda prawie jak pizza za to smakuje zupełnie inaczej ale wciąż to uczta dla podniebienia... Kruchy spód z puszystym jajecznym wnętrzem, plus duuuużo szpinaku i wędzony kurczak !
Jak zrobić?
Najpierw należy przygotować ciasto na kruchą tartę :
Składniki:
- 250 g - mąki
- 2 - żółtka
- 1 łyżka - kwaśnej śmietany
- 100 g - masła
- sól, pieprz
- szpinak
- 2 ząbki czosnku
- wędzony kurczak
- 1 jajko
- mozarella
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i wysiekać nożem.
Gdy zawartość stolnicy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w
kopczyku dołek, do dołka dać żółtka, sporą łyżkę śmietany i sól.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (średnica 26 cm; można użyć też tortownicy). Całość nakłuć widelcem .
Włożyć do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (średnica 26 cm; można użyć też tortownicy). Całość nakłuć widelcem .
Ja piekę najpierw samo ciasto ze względu na mój piekarnik, który lubi płatać figle... Ok 20 min. w 180 stp. C aż do uzyskania złotego koloru .
Gdy ciasto jest gotowe, czekam aż trochę wystygnie. Na wierzch układam szpinak, posiekany czosnek i wędzony kurczak, delikatnie przyprawiam i zalewam rozbełtanym 1 jajkiem . Wstawiam do piekarnika tak jak wcześniej około 15 min. Na koniec dodaję mozarellę i czekam aż ser się roztopi.
Gdyby nie ta godzina, na którą trzeba odstawić ciasto by odpoczęło to całość zajmuje około 40 min . Nie wiele a smakuje przepysznie ...
Spróbujcie !
Polecam gorąco i ślę buziaki dla wszystkich łasuchów na diecie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz