poniedziałek, 9 lutego 2015

TARTA ze szpinakiem, wędzonym kurczakiem i mozarellą / TART with spinach, roasted chicken and mozarella cheese

Taki dziś obiad wyczarowałam... 
Wygląda prawie jak pizza za to smakuje zupełnie inaczej ale wciąż to uczta dla podniebienia... Kruchy spód z puszystym jajecznym wnętrzem, plus duuuużo szpinaku i wędzony kurczak ! 

Jak zrobić?
Najpierw należy przygotować ciasto na kruchą tartę : 

Składniki:
  • 250 g - mąki
  • 2 - żółtka
  • 1 łyżka - kwaśnej śmietany
  • 100 g - masła
  • sól, pieprz
  • szpinak
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzony kurczak
  • 1 jajko
  • mozarella 
 Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i wysiekać nożem. Gdy zawartość stolnicy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka dać żółtka, sporą łyżkę śmietany i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto.

Włożyć do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę (średnica 26 cm; można użyć też tortownicy). Całość nakłuć widelcem .

Ja piekę najpierw samo ciasto ze względu na mój piekarnik, który lubi płatać figle... Ok 20 min. w 180 stp. C aż do uzyskania złotego koloru . 

Gdy ciasto jest gotowe, czekam aż trochę wystygnie. Na wierzch układam szpinak, posiekany czosnek i wędzony kurczak, delikatnie przyprawiam i zalewam rozbełtanym 1 jajkiem . Wstawiam do piekarnika tak jak wcześniej około 15 min. Na koniec dodaję mozarellę i czekam aż ser się roztopi. 

Gdyby nie ta godzina, na którą trzeba odstawić ciasto by odpoczęło to całość zajmuje około 40 min . Nie wiele a smakuje przepysznie ...

Spróbujcie ! 
Polecam gorąco i ślę buziaki dla wszystkich łasuchów na diecie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz