wtorek, 28 października 2014

Z serii - "na nudę, daj mi garnek" - Kurczak pieczony w sosie miodowo-czosnkowo-musztardowym oraz tartaletki z burakiem , rukolą i gorgonzolą

Witajcie ! 

Kolejny dzień w stylu : troszkę mi się nudzi więc znów postanowiłam coś wyczarować w mojej kuchni . I tak pierwszym planem była zupa buraczkowa - moja  ulubiona, smak mojego dzieciństwa ale wtedy stwierdziłam, że ostatnio dużo tych zup jedliśmy, była pomidorowa, krem z brokuła i krem z dyni więc dziś zaszalałam i przygotowałam MIĘCHOOO ale, że smak buraków tak jakoś dziś za mną chodził, więc i je, wykorzystałam. Wyszło smacznie i ciekawie. Przepisy i fotki poniżej.  Zapraszam do przeglądania i komentowania :)

Kurczak pieczony w sosie musztardowo - czosnkowo - miodowym
Uda z kurczaka (4 szt.) , pół papryczki chilli, kukurydza (warzywa/ziemniaki według uznania), natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz .

Glazura: 
125 ml miodu
4 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
 

Zamarynowane mięso wstawić do wcześniej nagrzanego na 200 stopni piekarnika, na
 1,5 h.







Tartaletki z burakiem, rukolą i serem gorgonzola
3 średniej wielkości buraki (ugotowane), posiekać . Dodać 2 łyżki miodu, ocet balsamiczny, posiekaną, czerwoną cebulkę i podsmażyć na śladowej ilości oliwy. Do wystudzonej masy dodać ser gorgonzola . Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wałkujemy i wycinamy kółka. Pieczemy. Do tartaletek nakładamy masę z buraka . Dodajemy resztę sera gorgonzola (można zmieszać z mascarpone lub innym by wierzch był bardziej kremowy) .
I na koniec... JEMYYY !! ;)



Buzioleee !!

6 komentarzy:

  1. Ja chce to wszystkooooooooooooooo mniammmm.. a co to jest pietrYszka? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha Kinia to zioło, ze specjalnego zbioru ziół zebranych . Już poprawiam . Ja Ci będę posty wysyłać zanim je opublikuję ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. to kiedy kolacja u ciebie? siostra zaskakujesz.......

    OdpowiedzUsuń