Kolejny dzień w stylu : troszkę mi się nudzi więc znów postanowiłam coś wyczarować w mojej kuchni . I tak pierwszym planem była zupa buraczkowa - moja ulubiona, smak mojego dzieciństwa ale wtedy stwierdziłam, że ostatnio dużo tych zup jedliśmy, była pomidorowa, krem z brokuła i krem z dyni więc dziś zaszalałam i przygotowałam MIĘCHOOO ale, że smak buraków tak jakoś dziś za mną chodził, więc i je, wykorzystałam. Wyszło smacznie i ciekawie. Przepisy i fotki poniżej. Zapraszam do przeglądania i komentowania :)
Kurczak pieczony w sosie musztardowo - czosnkowo - miodowym
Uda z kurczaka (4 szt.) , pół papryczki chilli, kukurydza (warzywa/ziemniaki według uznania), natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz .
Glazura:
125 ml miodu
4 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Zamarynowane mięso wstawić do wcześniej nagrzanego na 200 stopni piekarnika, na
1,5 h.
Tartaletki z burakiem, rukolą i serem gorgonzola
3 średniej wielkości buraki (ugotowane), posiekać . Dodać 2 łyżki miodu, ocet balsamiczny, posiekaną, czerwoną cebulkę i podsmażyć na śladowej ilości oliwy. Do wystudzonej masy dodać ser gorgonzola . Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie wałkujemy i wycinamy kółka. Pieczemy. Do tartaletek nakładamy masę z buraka . Dodajemy resztę sera gorgonzola (można zmieszać z mascarpone lub innym by wierzch był bardziej kremowy) .
I na koniec... JEMYYY !! ;)
Ja chce to wszystkooooooooooooooo mniammmm.. a co to jest pietrYszka? :P
OdpowiedzUsuńHaha Kinia to zioło, ze specjalnego zbioru ziół zebranych . Już poprawiam . Ja Ci będę posty wysyłać zanim je opublikuję ;P
OdpowiedzUsuńto kiedy kolacja u ciebie? siostra zaskakujesz.......
OdpowiedzUsuńI o to chodzi ;)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie : O
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam !
Usuń