wtorek, 27 stycznia 2015

ZDROWE BABECZKI MARCHEWKOWE Z ŻURAWINĄ/ DIET CARROT CUPCAKES WITH CRANBERRIES !

Witajcie !

Odwiedzam Was dziś z babeczkami! Dość późno publikuję ale bez obaw, zostało jeszcze co nieco. Jak zwykle, jak już coś gotuję/piekę to jakimś sposobem wychodzą mi tego hurtowe ilości. Mimo, że w przepisie podane są proporcje na 12 sztuk, mi wyszło aż 20!!
Teraz potrzebna mi pomoc w ich spenetrowaniu... Ktoś się zgłasza? :)

 Przepis na babeczki można znaleźć tu: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.html
Pamiętam, że po raz pierwszy carrot cupkake posmakowałam właśnie tu - w Irlandii a dziś przypomniało mi się ciasto marchewkowe, które jadłam w święta i nabrałam ochoty. Marchew walała mi się po lodówce bez przeznaczenia więc dziś odegrała główną rolę.
 Od siebie dodam tyle, że chciałam przerobić przepis na nieco zdrowszą wersję i zamiast mąki pszennej użyłam z ciecierzycy, zamiast cukru - miodu (chociaż brązowy jest całkiem spoko, dobra byłaby też melasa) a zwykły olej warto zastąpić lnianym czy kokosowym odpowiednikiem.  Zmniejszyłam też jego proporcję do jednej trzeciej szklanki.
Chciałam dodać coś kwaśnego do środka muffinek i tak na myśl przyszła mi żurawina, z której przygotowałam konfiturę.
Wierzch przyozdobiłam lukrem oraz startą skórką z pomarańczy, limonki i sezamem...
Mmmm... taki smak dziś za mną chodził... :)
Zapraszam !!!






4 komentarze:

  1. Poprosze o jedna Karola :-) pychaaaa

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale to pięknie wygląda :D w życiu nie jadłam takich muffin, przepis na pewno wypróbuję a zdjęcia są taaaak smakowite <3
    dddominika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, są bardzo smaczne :) Polecam i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń