Dziś przygotowałam coś z myślą, o tym by było szybko :)
Coś co nada się i na obiad i na przekąskę. Syte ale nie tuczące ...
Socca to miękki naleśnik z ciecierzycy. Bezglutenowcy mogą zastąpić nim tortille. Ja cenie go za właściwości cieciorki. Przepis zapożyczony z kuchni śródziemnomorskiej a przeze mnie (jak zwykle) troszkę zmodyfikowany.
Tradycyjna socca podawana na francuskiej riwierze wypełniona jest zieleniną na ostro, w tym rukolą, bazylią oraz rukwią wodną. Ja wykorzystałam to co aktualnie miałam w lodówce i przygotowałam pastę z bakłażana na farsz.
Składniki:
Na naleśniki:
(8 porcji)
200 g mąki z ciecierzycy
1 jajko
pół szklanki jogurtu naturalnego
(oryginalnie tłustej śmietany)
2 łyżki oliwy z oliwek
Na farsz :
1 bakłażan
po połowie papryki zielonej i czerwonej
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
ok 30 g salami
100 g serka typu almette
sól, pieprz, ostra papryka
Przepis:
Bakłażana przekrajam na pół wzdłuż, podlewam oliwą. Doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Piekę przez 25 min w 150 stopniach aż zmięknie. Kroję w drobną kosteczkę. W drobne kawałki kroję salami, czosnek i cebulę i podsmarzam na patelni (bez tłuszczu na małym ogniu). Gdy wystygnie łączę z bakłażanem. Drobno siekam paprykę. Wszystko mieszam w misce dodając serek. Doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i gotowe!
Jak zawsze wyglada oblednie :) chociaz komus przydala sie ta ksiazka, u mnie tylko sie kurzyla :* to co Kini z niej ugotujesz? ♥
OdpowiedzUsuńPewnie, bardzo fajna... dla Ciebie wszystko, przecież wiesz, tylko mnie odwiedź :*
Usuń