wtorek, 20 stycznia 2015

Homemade GRANOLA !

Przymierzałam się do tego już od jakiegoś czasu i wreszcie zabrałam się za moją, domową granolę. W sklepach wybór jest wielki, jednak bardzo często są to produkty przesłodzone w których "siedzi" wiele chemicznych słodzików i E przeróżnych. Dlatego daruję sobie te kupne i robię po swojemu...

Przepis:
szklanka płatków owsianych
ćwierć szkl. migdałów, orzechów laskowych, pestek z dyni oraz nasion słonecznika
ćwierć szkl. rodzynek
ok. 50 g suszonego mango
ćwierć szklanki miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli morskiej

Mango kroję w paseczki, miód topię i mieszam z sokiem z cytryny. Całość mieszam w misce, następnie wysypuję na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekam 20 min w 150 stopniach. 2 razy w ciągu pieczenia należy przemieszać. 

Gotowe !! Moje pyszne śniadanie na jutro ale nie tylko bo zapieczone w miodzie nasiona idealnie nadają się też do pochrupania przed tv :) Polecam!





1 komentarz:

  1. Mniammmm.. tez musze zrobic. Zabieram sie za to juz lata cale, Ale ja nie lubie musli dlatego tak mi opornie idzie. No ale musze i juz! Toz to samo zdrowie.

    Dodaj nastepnym razem amarantusa i jagody goji- bedzie jeszcze zdrowiej :)))

    OdpowiedzUsuń