sobota, 17 stycznia 2015

Coś dla łasucha co nie chce mieć brzucha ! CHICKPEAS,CHICKEN ROLLS WITH SPINACH and LIME-HONEY SAUCE + KIWI MOUSSE DESSERT

Witajcie kochani,
Dziś specjalnie dla tych, którzy dbają o linię, propozycja "PRZE" posiłku."PRZE" ponieważ jest PRZEzdrowy oraz PRZEpyszny!

CIECIERZYCA
Ciecierzyca (cieciorka czy groch włoski) to świetna alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Od dłuższego czasu zachęcam Was do zastąpienia tych mało wartościowych a zapychających produktów kaszami, ciemnym ryżem i pełnozbożowymi propozycjami posiłków. Zapewniam, że wyjdzie nam to na zdrowie ! 
Ciecierzyca to roślina strączkowa. Jej porcja zawiera w sobie nieocenioną ilość błonniku i wartości odżywczych przede wszystkim białka i węglowodanów. Przez osoby nie uznające mięsa jest podstawowym elementem wielu dań z powodzeniem zastępując białka pochodzenia zwierzęcego.
W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
Ja bez mięsa nie wyobrażam sobie mojej diety ale bardzo chętnie wykorzystuję cieciorkę poza tym uwielbiam hummus!

 Ciekawostka --> Ciecierzyca działa pobudzająco a wdg niektórych zaliczana jest nawet do grona afrodyzjaków :)

A wracając do dzisiejszego lunchu - zaserwowane zostały roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem oraz kozim serem. Do tego przyrządziłam sos limonkowy z miodem, fajnie komponujący się z kurczakiem... Na wierzch, avocado i potarta skórka z limonki. Czujecie ten zapach? A smak? Mmmmm... Tercetu dopełniła ugotowana uprzednio ciecierzyca oraz sałatka ze świerzych warzywek. Swoją drogą gdy gotuje się ciecierzycę warto wiedzieć, że dzień wcześniej należy moczyć ją w zimnej wodzie a gotować minimum 1 h. 

DESER - mus z kiwi i banana (6 sztuk kiwi, 1 banan, łyżka miodu) przekładany jest mieszanką jogurtu naturalnego z serkiem maskarpone (bądź maskarBone, jak to mówi Krzyś :) ) a wierzch posypany jest wiórkami kokosowymi . Dekoracja wedle uznania :)
Całość przygotowań zajęła mi godzinę, jak widzicie nie jest to, aż tak pracochłonne.

Mam nadzieję, że pobudziłam Wasze kubki smakowe a teraz fotki :) 
Buziaki!








3 komentarze:

  1. Karola ja nie prosze ja BLAGAM wprowadz sie do mnie z powrotem i gotuj mnie te cudownosci :))) dobrze zaplace :)))) a wikt i opierunek i codziennie butle wina masz gratis :)))

    Kinia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha za wikt, opierunek i butle wina to ja Ci pranie jeszcze poskładam kochanie :P

      Usuń