środa, 10 grudnia 2014

Placuszki dyniowo-cukiniowe z chilli, kurkumą i imbirem

Każdy, kto jest wielkim fanem placków ziemniaczanych powinien spróbować tej propozycji. Nieco lżejsze dla żołądka, placki z tartej dyni i cukinii z pietruszką, chilli i przyprawami. Nie powiem, że nie są pracochłonne bo samo obranie i starcie dyni zajmuje chwilę ale na prawdę warto. Z jednej, nawet małej dyni, wychodzi ich całkiem sporo :) 
Pod warunkiem, że tak jak ja, połowy nie zjada się już przy smażeniu xD Ale przy takim zapachu, ja nie byłam w stanie się opanować. Chociaż najlepsze są delikatnie przestudzone.  Swoją drogą ciekawe, jakie katorgi przechodzili nasi sąsiedzi bo pachniało, na prawdę, nieziemsko! 
Danie podaję z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, siekany czosnek , koperek, sól i pieprz do smaku)

Przepis na placki dyniowo-cukiniowe : 
szklanka startej na tarce dyni
szklanka startej cukinii
1 papryczka chilli, drobno posiekana (lub szczypta chilli w proszku)
nać pietruszki
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 jajo 
Przyprawy: sól, pieprz, jedna trzecia łyżeczki imbiru, kurkumy oraz słodkiej papryki

Wszystko mieszamy razem i smażymy na patelni na drobnej ilości oliwy . 

U mnie wszystko wyszło o 3x więcej ze względu na objętość dyni, także wiem, co będziemy jutro jedli na śniadanie, obiad i kolację :) 
Zostawiam fotki i standardowo ślę buziaki dla wszystkich pasibrzuchów a jeśli ktoś się skusi, życzę smacznego !!








2 komentarze:

  1. Pyszności! Zdjęcia wyglądają tak zachęcająco, że aż chciałoby się je ugryźć :)
    Ja ostatnimi czasy z placków robiłam tylko te z kaszy jaglanej, które też znajdują się na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń