Dzień dobry !
Ktoś głodny ? Mam nadzieję, że tak, bo dziś WIEELKA wyżerka !
A teraz proces tworzenia :)
Zaczęłam od tego, że podgotowałam delikatnie makaronowe muszle (około 3 min). W tym czasie przygotowywałam sos - bazę z pomidorów drobno pociętych z czosnkiem, bazylią i drobno posiekaną 1/2 papryczki chilli. Chciałam, żeby sos był bardziej wyrazisty . Ma być delikatnie kremowy, więc można też zblendować pomidory, ja gotowałam na małym ogniu około 20 min i zwyczajnie się rozgotowały :)
Teraz szykujemy farsz do muszli :
mięso mielone z indyka doprawiamy wedle uznania - ja : sól, pieprz, oregano, szczypta curry i czerwonej papryki, szczypta imbiru, dodaję 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (lub klarowanego masła, jak, kto woli) oraz 1 jajko, 1 posiekana cebulka, dorzucam resztę posiekanej papryczki. Mieszam całość. Nadziewamy muszle i układamy w żaroodpornym naczyniu, na spód, można już wlać część sosu by muszle nie przywarły do dna podczas pieczenia.
Teraz czas na bohatera całego dania. Siekamy bakłażana (ja w paseczki, można na tarce) i układamy na nasz nadziany makaron, dodajemy sól i pieprz oraz suszone przyprawy (pietruszka , oregano) rozlewamy na wierzch resztę sosu . Można oprószyć całość parmezanem przed zapieczeniem, moja wersja była bez sera. Pieczemy w piekarniku w 165 stopniach przez około 30 min. Sprawdzamy nakłuwając wykałaczką czy mięso nie jest surowe .
Muszle makaronowe to świetna propozycja na obiad i można je przyrządzić na wiele wersji : na ostro, słodko, z mięsem, szpinakiem, grzybami, z tym, na co tylko mamy ochotę.
Pycha !
Smacznego !
Omnom mnom...Lolcia alez Ty swietnie gotujesz :) Tylko czemu liste ze swiatecznymi daniami zostawilas u mnie?! Myslisz, ze sie wymigasz od gotowania?!! O nieeee! I ten TRIFLE zrobisz dla Kini? No zrooobisz??? :****
OdpowiedzUsuńToż to ja wszystko pamiętam :D A i TRIFLE postaram się zrobić :) Tylko przepis musisz mi dostarczyć <3 Buziol !
Usuń