Cześć !
Mam dziś coś dla zabieganych, coś co poratuje przy okazji wzmożonej ochoty na słodkie-niezdrowe a zastąpi naturalnym słodkim-zdrowym :)
Chleb bananowy u mnie nie po raz pierwszy, polecam każdemu kto nie wie czym zastąpić ten zwykły, nada się świetnie, co tam "nada"- ja jestem jego wielką fanką, jest pyszny, z chrupiącą skórką, prażonym słonecznikiem o bananowym smaku z nutką wanilii, rodzynkami i innymi suszonymi owocami w środku .
A do tego ? Ja lubię z twarożkiem czy dżemem ale dziś troszkę inaczej bo... Z MUSEM CZEKOLADOWYM Z AVOCADO - dzięki Kinia za pomysł :)
I truskawy - wyjątkowo nie wodniste o tej porze roku , miałam szczęście :) Mniam !
Przepis na chleb bananowy :
Składniki:
2 dojrzałe banany
szklanka otrębów owsianych
pół szklanki mąki z ciecierzycy
łyżka oleju kokosowego
3 jajka
szczypta soli, sody oczyszczonej, cynamonu
2 łyżki miodu
ekstrakt z wanilii (łyżeczka)
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie mleko roślinne (ja użyłam migdałowego)
garść rodzynek/mak/słonecznik
Banany zblendować lub rozetrzeć widelcem na masę, wbić jajka, dodać otręby, przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać. Dodać mleko w zależności od konsystencji masy, miód, roztopiony olej kokosowy i wanilię. Gdy wszystko już razem zblendujemy/wymieszamy wrzucić rodzynki lub inne suszone owoce. Przelać masę do formy - keksówki wyłożonej papierem . Na wierzch wysypać ziarna słonecznika (równie dobrze maku, sezamu czy siemienia lnianego) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20-30 minut.
CZEKOLADOWY MUS Z AVOCADO
Przepis możecie znaleźć tu - klik . Jedyne czego nie miałam to syrop z agawy, zamiast tego dodałam zwyczajnie więcej mleka roślinnego i łyżeczkę miodu :)
PYCHA !! Spróbujcie koniecznie !
Buźka !
Mniammmmmm też kocham ten mus! ♡ A do tego ten chlebek bananowy wygląda po prostu przepysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki ! :*
OdpowiedzUsuńO mamo, jak tu pysznie!!
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu, pozdrawiam :*
Usuń