sobota, 11 kwietnia 2015

DOMOWE CHICKEN CURRY Z BRZOSKWINIĄ #EAT SMART NOT SKINNY

Hej, hej :) 

Wpadam dziś z przepisem na pyszny, zdrowy i mega pożywny obiad dla wszystkich aktywnych i mniej aktywnych fit-maniaków :) 
Udział tłuszczu zredukowany do minimum - wystarczą dwie łyżki oliwy, reszta samo zdrowie...

Pamiętam dokładnie kiedy pierwszy raz przygotowałam swoje pierwsze chicken curry - mieszkałam jeszcze z rodzicami, byłam w wieku gimnazjalnym i miałam ten nieszczęsny epizod z dietą odchudzającą - Dr Dukana. TOTALNA GŁUPOTA !!! Jak każda dieta odchudzająca z resztą - nie ma co spodziewać się cudów, zwłaszcza głodując, nie dostarczając organizmowi witamin, minerałów i innych niezbędnych składników. Teraz już to wiem, i szczerze przestrzegam innych, którzy twierdzą, że ruch im nie potrzebny bo się "ODCHUDZAJĄ".  
Wracając do tematu to moje chicken curry powalające nie było ... efekty tej diety w moim przypadku również...

W miarę upływu czasu, zmiany nawyków i podejścia oraz nieustannych eksperymentów w kuchni znalazłam sposób na swoje ulubione i zdrowe curry. Takie gdzie mięso jest kruche, z dużą ilością warzyw, trochę na słodko a trochę na ostro, z dodatkiem brzoskwini i mleka kokosowego :) 
Świetnie rozgrzewa, bardzo syci i nie bardzo tuczy. Także polecam Wam i zostawiam przepis.


Składniki :
- dwie sztuki filetu z piersi z kurczaka 
- papryka żółta i zielona 
- pół cebuli (pokrojonej w pióra)
- puszka brzoskwiń
- puszka mleka kokosowego (dobrze schłodzonego) 
- 1 papryczka chilli 
- 1 cukinia 
- 2 łyżki oliwy
- szczypta imbiru 
- paczka przyprawy curry 
- sól, pieprz, zioła prowansalskie 
- łyżka mąki kukurydzianej
- ciemny ryż


Najpierw podsmażam na oliwie cebulkę. Filet kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami i imbirem. Smażę. Siekam papryczkę - dodaję do mięsa. Gdy mięso jest gotowe - kroję i dodaję do smażenia warzywa - paprykę żółtą i zieloną oraz cukinię. Doprawiam. Dodaję mleko kokosowe i gotuję wszystko na małym ogniu - dodaję przyprawę curry. Na koniec dodaję pokrojone brzoskwinie. Można użyć też mango. Aby zagęścić sos, przesiewam łyżkę mąki kukurydzianej. Całość zajmuje 15-20 min. Osobno gotuję ciemny ryż. I obiad gotowy :) 

Życzę wszystkim smacznego i miłego dnia ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz